Annonsørinnhold

Neste OL-mester i skiskyting er fra Bærum

Publisert
22. mai 2018

Det sies at tro kan flytte fjell. Når det gjelder Endre Strømsheim (20) fra Bærum og hans soleklare fremtidsmål om å bli skiskytter i verdenstoppen, er vi villig til å tro påstanden.

Skiskyting er en sport under vekst, rekrutteringen er formidabel. Eller sagt på en annen måte: Det blir stadig flere om beinet for å bli aller best. Samtidig har kong Ole Einar Bjørndalen abdisert, og det gir mange unge håp om at akkurat de kan overta tronen. Strømsheim er en jordnær kar med et jovialt vesen, inntil samtalen dreier inn på ambisjoner. Da dukker en forbløffende selvsikker side ved 20-åringen opp, men la det være sagt at han har overbevisende dekning for ambisjonene.

Lyst til å kjøre samme bil som Endre? Les mer om Suzuki S-Cross her!

 

Nivå 3

– Jeg begynte å gå på ski når jeg var to år. Deretter var jeg innom forskjellige idretter før jeg ble slått av det geniale med skiskyting; Her kunne jeg tilføre skigåing et spenningsmoment som passet meg perfekt. Det skjedde når jeg var 12 år og nå syns jeg det er mer moro enn noensinne, forteller Strømsheim.

Endre Strømsheim, juniorverdensmester i skiskyting

I dag er han på ”nivå 3” som han sier selv, det vil si Norges U-23 landslag med syv andre løpere. De er landets mest lovende juniorer og yngre seniorer, som har junior-VM og IBU-cup/EM som mål.

– IBU-cupen er en internasjonal cup med nivå rett under World-cup. De beste fra IBU-cup i fjor slo seg inn mellom topp tiende- og tredjeplass i World-cupen i fjor. Her har Norge seks plasser pr konkurranse. Man må altså være blant landets 6-12 beste seniorer for å få lov til å gå IBU-cup. Jeg har tidligere klart å kvalifisere meg til dette som 19-åring, da gikk jeg tre konkurranser i Martello (Italia) før jeg dro hjem for å trene mot junior-VM i Osrblie (Slovakia), forteller den topptrente unggutten.

Suzuki S-Cross, Berg Auto

Mye trening må til når målet er å bli skiskytter i verdenstoppen.

Krevende nivåer

Deretter er målet ”nivå 2”, det vil si rekruttlaget som er et seniorlag eller B-landslag, hvor man skal utvikle seg til å bli en eliteløper.
– Her er absolutt målet for løperne å være med på IBU-cup og helst få testet seg noe i World-cupen. Mesterskapet for IBU-cupen er EM. Rekruttlaget har et større budsjett enn U-23 og er jevnt over et litt mer prioritert lag. Dermed har Norge mer enn seks mann som kan gjøre det godt i IBU-cupen, så for å levere pallplasser kreves det absolutt gode sportslige prestasjoner.

Suzuki S-Cross SUV Turbo 140 hk - Spar vanvittige kr 92.455,- Komplett, ferieklar bil med alt utstyr inkludert: Lastestativ, takboks, sykkelstativ og tilhengerfeste.

– Elitelaget er toppnivået og Norges absolutte A-lag – her skal løperne kvalifisere seg til World-cup og kjempe om medaljer i VM og OL. På elitelaget som er målet mitt, lever man det absolutte toppidrettslivet og forbundet har dette som sin førsteprioritet, sier han ubeskjedent. Men hvordan arter hverdagen seg for å komme dit?

Les mer om Nye Suzuki S-Cross SUV her

 

Strengt regime

Det er klinkende klart at det ikke er en hobby etter arbeidstid Strømsheim har gått løs på.

Han er idrettsmann på heltid, noe treningsregimet og strikt planlegging avslører.
– Jeg er heldigvis født med en systematiker i magen som er grunnleggende for å arbeide mot høye mål, slår Strømsheim fast.
Han trener i en syklus som gjerne betyr trening i 12 sammenhengende dager, deretter er det tre roligere dager for å la kroppen hente seg inn. Mens 12-dagersregimet pågår er det lite ro, han har en treningsøkt fra morgen frem til klokken 13. Deretter er det mat og en liten time på øyet før neste økt klokken 15, som varer frem til 18-tiden. Et sted i mellom dette klemmer Endre også inn en økt med skyting. Så venter middag og ro før sengen kaller i fornuftig tid.
– Hva jeg gjør i disse øktene varierer, skyting er en viktig del av helhetsbildet og selvfølgelig er det variasjoner ut fra sesong, sier han videre. April er en rolig måned hvor venner pleies ekstra.

 

Kjærkommen lokal sponsor

Sesongvariasjonene utløser behov for å oppsøke snø og optimale treningsforhold. Dermed blir det mange mil og mye tid på landeveien.
– Forbundet stiller opp og tar vare på oss, uten tvil. Når vi drar utenlands sørger de for alt fra billetter via hotell og kost til transport, forteller Strømsheim.
Det er på hjemmefronten det kan bli tøft for unge utøvere som må betale av egen lomme. Dermed har de en tidstyv i form av sponsorjakt, og Strømsheim innrømmer at det er svært vanskelig å få drahjelp før man er på elitenivå.

Berg Auto er stolt sponsor av skiskytter Endre Strømsheim.

– Men jeg har hatt kjempehjelp fra Berg Auto på Rud. De stiller opp for meg og har bidratt med en gunstig bilavtale. Jeg har kjørt en Suzuki S-Cross med firehjulsdrift i snart to år og har lagt 20.000 kilometer bak meg. I og med at samlingene ofte ligger på lite tilgjengelige steder har den sørget for transport helt til døren uansett føre. Den er dessuten komfortabel og romslig – noe som passer utmerket med alt utstyret som skal være med, avslutter Strømsheim som er nødt til å løpe videre.

Berg Auto, Olav Ingstads vei 14, 1351 Rud, Tlf.: 67 13 07 27