Annonsørinnhold

Unngå å havne i dekkfella

Publisert
31. mai 2016

Hva bør du vite om dekkene dine? Gjengen på Auto Elite på Billingstadsletta gir oss den ultimate dekk-guiden.

Når Kong Vinter går i hi, er det sikreste vårtegnet at vi kan legge om til sommerdekk på bilene våre. Men vet du egentlig hvordan du best tar vare på dekkene dine? Ett av Auto Elites satsingsområder er dekk, bare i fjor solgte de 2.500 stykker. Så hva er vel bedre å få ekspertene selv til å gi deg den ultimate dekkguiden for at du best kan holde dekkene dine ved like? Med sjekklisten fra delesjefen ved Auto Elite i Asker og Bærum, Erling Haugerud, kan du neppe trå feil:

  • Oppbevaring: Lagre dekkene dine et sted som både er tørt, mørkt og kjølig – gjerne med dekkposer rundt. Aldri oppbevar de i en fuktig kjeller eller i solveggen.
  • Rengjøring: Før dekkene settes bort bør de rengjøres med høytrykksspyler også med en god felgrens og svamp, men husk og aldri sett dem fra deg fuktige. PS: rengjør du felgene dine titt og ofte forhindrer du at bremsestøvet og skittet får lov til å leke seg både rundt og innvendig på felgene dine. Det brune belegget kan både være vanskelig og strevsomt å få bort.
  • Dekktrykk: Det er viktig å kjøre med riktig dekktrykk. De fleste bilmodeller er utrustet med et klistremerke eller en plakett som viser anbefalte lufttrykks-tall. Ellers fins det i dag på de fleste moderne biler dekktrykkvarslere som gjør eieren oppmerksom dersom trykket er for lavt.
  • Alderen: Lurer du på hvor gamle dekkene dine er? På dekksiden finner du DOT-koden – de fire sifrene som angir både uken og året dekket ble produsert. Eks. 1513 betyr at dekket ble produsert i uke 15 i 2013.
  • Levetid: Dekkene har stort sett en levetid på fem år, dette ved normal kjørelengde (ca. 15.000 km i året). Etter så mange år har dekkene mistet mye av sine gode kjøreegenskaper, spesielt på vinteren når veiene saltes mye. Unntaket er hvis dekkene ikke har vært i bruk, da vil de ikke eldes på samme måte.
  • E-merket: I tillegg til merking av dimensjon og produksjonsdato på dekket ditt, vil den også være E-merket (dekket er produsert i henhold til EU-direktivet). I dette merket kan du også finne et tall inne i en sirkel som vil forteller deg hvilket land dekket er produsert i.
  • Mønsterdybden: Ved omlegging av dekkene er det spesielt viktig å passe på mønsterdybden. Ifølge myndighetene er minstekravet på sommerdekk 1,6 millimeter, mens det på vinterdekk er 3 millimeter. Dekkmønster under 3 millimeter på sommerdekk og 4 millimeter på vinterdekk er dårlige dekk og kan være spesielt farlig med tanke på vannplaning i tillegg til at det kan påvirke bremselengden.

Til slutt: Å kjøre med slitte dekk kan faktisk være livsfarlig.

Mobile Asker, Stasjonsveien 40, 1396 Billingstad, Tlf.: 67 49 48 00