Vinter er høytid for steinsprut
- Publisert
- 30. januar 2019
Du kjenner sikkert følelsen; Ingen farer truer mens bilen brummer trygt på motorveien.. Plutselig skvetter du til. Som om et piskeslag har truffet bilen. Hva var det? Det er nemlig slik det oppleves, når småstein slynges med full kraft på frontruten din fra bilen foran.
Lettere febrilsk har den tidligere roen bak rattet måtte vike for øyne som flakker frem og tilbake på ruten. Hvor traff steinen? Hvor stor er skaden? Noen ganger blir det bare med forskrekkelsen, andre ganger er et irriterende hakk i glasset faktum. Gjerne i synsfeltet…
Småstein i fart
Økningen i glassskader i disse dager er tett koblet mot årstiden hvor det strøs singel og grus på glatte veier. De myke vinterdekkenes grove mønster er mestre i å kile fast steinpartikler. Når bilen så finner veien til høyere fart, sørger gravitasjonskreftene for at de løsner. Og da har de søte små partiklene plutselig fått voldsomme krefter. Når de slynges ut av dekkene og mot bakenforliggende bil, har de med ett fått ondsinnede hensikter.
Reparere eller bytte?
Moderne frontruter er konstruert for å ikke gå i oppløsning, slik at du ikke får den i fanget. Hos oss i Møller Bil Asker og Bærum vil vi likevel anbefale å bestille time på verkstedet så fort som mulig. En del skader kan nemlig repareres uten bytte av glasset. Hvis man venter for lenge, kan såret reagere i glassets mellomlag og bli misfarget. Da kan det være lurt å sette på et steinsprutplaster som en midlertidig løsning, inntil man får utbedret skaden fagmessig. Slik minimeres skaden, det kan dermed være snakk om reparasjon fremfor et glassbytte.
Hvis du har kasko eller delkasko vil slike skader repareres uten kostnad for deg hos de fleste forsikringsselskapene. Skadeomfanget vil uansett vurderes i hvert enkelt tilfelle av sikkerhetsmessige grunner, og hvis den hemmer synsfeltet eller sikten kan det være avgjørende for et bytte.
Igjen vil kostnaden, eller rettere sagt egenandelen, være forbundet med hva slags forsikring du har og selskapet du er tegnet hos.
Feil frontrute kan gi utfordringer
De ulike bilmodellene hos Møller Bil Asker og Bærum er proppet med avanserte systemer som aktivt benytter frontruten. Det er spesielt kameraer og sensorer som er plassert der, i tillegg til headup-funksjonen for en rekke biler. Det har gjort glassbytter vesentlig mer komplisert.
For det første stiller det strenge krav til kvaliteten på glasset, fordi utstyret som er montert har snevre toleranser i forhold til funksjon.
Sagt på en enklere måte; sensorer og liknende må kalibreres for å fungere slik de er ment. Derfor benytter vi originale deler for å unngå problemer med funksjonene.
Det er viktig at regnsensoren og sensoren som sørger for å skru på og dimme automatisk fjernlys blir like sensitive etter ruteskift.
Eget fag
Vi nevnte innledningsvis frontrutens rolle med å stive opp karosseriet. For å sikre denne funksjonen er det uhyre med riktig passform på glasset. Det er snakk om mikrotoleranser, hvis den svikter kan det gi spenning i glasset.
Derfor brukes det et rutelim med helt spesielle egenskaper for fleksibiliteten. For å gjøre glassbyttet riktig, er Verkstedet hos Møller Bil Asker og Bærum er ISO-sertifisert og bemannet med spesialutdannede teknikere med tilpasset verktøy for denne oppgaven.